Mer om biewer terrier

Biewer terrier är intelligent, hängiven och underhållande liten hund

Så hur är en biewer terrier?

Det är en liten långhårig dvärgterrier som är energisk, glad och sällskaplig. Den upplevs ofta större på bild men när folk ser den i verkligheten utropar de ofta att den är sååå mycket mindre än de föreställt sig. Har man små barn i familjen är det viktigt  att barnen förstår att den inte är en leksak. Viktigt att lära de minsta barnen att inte t ex bära en valp som kan skada sig vid fall.


Pälsen är rak och silkig utan underull men kräver veckobad och kamning ett par gånger i veckan. Vid pälsbyte runt 1-års åldern får man kamma ur den lite oftare så att det inte bildas tovor.

Givetvis kan man klippa pälsen kortare men inte om du vill ställa ut den.

Som med många andra små raser behöver man borsta tänderna på den, annars bildas det lätt tandsten. Om tandsten inte tas bort kommer de att tappa tänder och de får svårt att äta. Så slarva inte med den punkten. Börja vänja din hund redan när den är liten valp.


Den vill inte gärna bli lämnad ensam utan vill helst hänga med på allt. Skäller de? Det är helt beroende på individen. En del skäller och andra skäller inte alls. Om det är viktigt för dig som går i tankar att skaffa en biewer, kolla om föräldrarna skäller, och vad skäller de i så fall på. Det mesta är en uppfostringsfråga , men en del är svårare att få tysta än andra.

Biewer terriern behöver, likt många andra små raser, extra noggrann träning i rumsrenhet som i vissa fall kan ta lång tid. Men det är väldigt individuellt, och grundlig träning ger resultat.


Biewer terrier vill gärna hänga med sin familj på allt, såväl  långpromenader, som till olika aktiviteter, eller bara mysa i soffan.

Aktiviteter som agility, nosework, rallylydnad samt att få lära sig olika tricks uppskattas av rasen. 


Biewer terrier är en godkänd ras av Svenska Kennelklubben och de övriga nordiska kennelklubbarna sedan 2018 (Norge 2021). Dock är den inte godkänd av FCI ännu.


Vad innebär det? Jo, att man kan ställa ut biewer terrier på officiella utställningar i alla nordiska länder. På Internationella utställningar i Norden kan den också ställas ut men kan inte få CACIB och får inte delta i gruppfinaler (vilket man däremot kan på nationella och Nordic utställningar).

I Sverige finns ca 140 registrerade exemplar, och en rasklubb är bildad sedan mars 2022. 

Rasen tillhör grupp 3, terriers i Sverige.

Eftersom det fortfarande är någorlunda svårt att hitta och köpa en biewer terrier i Sverige är det många som importerar en valp.


Här kommer några råd till dig som funderar på import:

1. Vill du ha en biewer terrier som kan registreras i SKK, Svenska Kennelklubben, är det viktigt att ta reda på om valpen är registrerad i sitt hemland i en kennelklubb som är godkänd av SKK. T ex i rasens hemland Tyskland registreras de i en kennelkubb som SKK inte godkänner. Då jämställs en sådan hund som blandras tyvärr.

Det finns dock vissa möjligheter att mönstra in sin hund och på så sätt få den SKK-registrerad. Kontakta oss i styrelsen så kan vi vara er behjälpliga.

Kontakta gärna någon som redan har importerat en biewer terrier från utlandet så kan du säkert få bra tips och råd.

OBS: Fr o m 15 mars 2022 registreras inte hundar från Ryssland eller Belarus i SKK.

2. Läs noga på Jordbruksverkets hemsida vad som gäller när man importerar en hund. Valpen måste bl a vara rabiesvaccinerad vid tidigast 12 veckors ålder och därefter måste man vänta minst 21 dagar innan den kan flytta. Med andra ord är valpen runt 4 månader innan den tidigast får komma till Sverige. Det finns fler regler så läs dem noga!

3. Berätta för uppfödaren vad du vill ha din hund till, vilket syfte du har. Vill du till exempel ställa ut och/eller ha den i avel, viktigt att uppfödaren får veta det. Vill du ha den till sällskap så kommer du knappast att ångra dig! Lycka till!


Hello world
Hello world
Hello world