BPH (Beteende- och Personlighetsbeskrivning för Hund)

BPH - Personlighet- och Beteendebeskrivning av Hund

BPH - något för min hund?

BPH står för Personlighets- och Beteendebeskrivning av Hund, som är en standardiserad beskrivning av hundens personlighetsdrag och beteende på en bana där det händer lite olika saker. Både roliga och mer lättsamma saker och saker som kan för hunden vara udda eller konstiga, kanske lite skrämmande. Här tittar man främst på hur hunden reagerar och framförallt hur den avreagerar, för det är ju helt ok att reagera om den ser eller upplever något den inte sett förut. Hundens reaktioner bedöms i en intensitetsskala från 0 till 4 där 0 står för inget och 4 för mycket stor intensitet.

Svenska Kennelklubben har alltmer börjat fokusera i hundars mentalitet som inte bara ska gälla brukshundar utan även till exempel sällskapshundar. Vi vill väl alla ha en hund som är samhällsanpassad och trevlig. Målet är att minst 15% av varje ras population ska vara BPH-beskriven. Skulle vi översätta det för vår ras, biewer terriern, och vi har cirka 150 hundar i Sverige, skulle det innebära att 22-23 hundar skulle vara beskrivna. Nu är ju många av våra hundar väldigt unga fortfarande så det kan förklara det låga antalet BPH-beskrivna inom rasen. För dags dato har vi 5 beskrivna biewer terrier. Deras resultat är officiella och kan hittas under SKK:s Avelsdata.

På SKK:s sida kan ni läsa mer om BPH, om regler, om momenten, vilka kan delta, en film, var jag kan anmäla min hund samt massa annat, klicka här.